مدیریت پیمان

مدیریت پیمان نوعی قرارداد است که، با توجه به قوانین ذکر شده در آن کارفرما، شرکت و یا شخص پیمان کاری را برای مدیریت کل پروژه ساخت، انتخاب می نماید. وظیفه پیمانکار پس از امضای این قرارداد شامل تعیین روش های اجرای پروژه ، تعیین برنامه برای اجرای پروژه، استخدام افراد متخصص در بخش های مختلف پروژه و … می باشد. در ادامه قصد داریم شما را با تعریف مدیریت پیمانکاری به طور کامل آشنا کنیم.

کسی که تحت عنوان پیمانکار مدیریت پروژه ها به عهده دارد درصدی از هزینه های ساخت و ساز را به عنوان حق الزحمه دریافت می نماید. از هر پرداختی به پیمانکار نیز درصدی به عنوان تضمین حسن انجام کار، نزد کارفرما باقی می ماند. که پس از انجام کار و اطمینان از درست انجام شدن کار توسط کارفرما به پیمانکار پرداخت می شود.

قرارداد مدیریت پیمان به نفع هر دو طرف قرارداد می باشد. کارفرما برای ساخت پروژه هزینه کمتری پرداخت می نماید. زیرا مدیریت و برنامه ریزی پیمانکار به گونه ای است که بهترین کیفیت را با کمترین هزینه ها اجرایی نماید. از طرفی این قرارداد به نفع پیمانکار است. زیرا فقط مدیریت پروژه را به عهده دارد و هزینه ای بابت ساخت پروژه پرداخت نمی کند.

درصد مدیریت پیمان

در این قرارداد پیمانکار مقداری از هزینه های ساخت را به صورت درصدی از کارفرما دریافت می کند. که معمولا از آن برای تهیه مواد و مصالح اولیه پروژه استفاده می نماید. نحوه پرداخت و دریافت هزینه ها کاملا بر اساس قرارداد تعیین شده مشخص می گردد. سود کارفرما در قرارداد مدیریت پیمان ساخت و ساز ، به این صورت است که هیچ هزینه بالا سری را پرداخت نخواهد کرد. و فقط هزینه های مربوط به تهیه مواد و مصالح، نیروهای انسانی و تجهیزات را به پیمانکار می پردازد.

همچنین سود پیمانکار در این قرارداد به این صورت است که، پیمانکار ساختمان هیچ هزینه ای بابت ساخت پروژه پرداخت نمی کند و هیچگونه تعهدی را بر عهده نمی گیرد. در نهایت به دلیل تخصص و حرفه خود مقداری سود را به صورت درصدی از کل هزینه ها از کارفرما دریافت می نماید. به اینصورت درصد مدیریت پیمان مشخص خواهد شد.

در واقع نمی توان درصد مشخص و ثابتی برای این کار تعیین کرد. مواردی از قبیل وسعت پروژه ، حجم سرمایه گذاری و میزان کار می تواند درصد قرارداد مدیریت پیمان را مشخص نماید. پس با توجه به موارد گفته شده نحوه محاسبه درصد مدیریت پیمان به عواملی همچون نوع توافق بین طرفین ، نوع نقشه اجرایی ، حجم کار و وسعت پروژه ، مقدار مسافت ، شرایط آب و هوای محیط و میزان سرمایه گذاری بستگی خواهد داشت.

افراد تاثیرگذار در مدیریت پیمانکاری

  • کارفرما : کارفرما شخصی حقیقی و یا حقوقی می باشد. که ممکن است خود مالک زمین باشد و یا به عنوان معاون مالک، کارفرمای پروژه محسوب شود. او شخصی است که تمامی هزینه های مربوط به ساخت و ساز پروژه را بر عهده دارد. معمولا در قرارداد های بزرگ کارفرما موظف به بیمه کردن طرفین قرارداد می باشد. او تمامی اطلاعات را از طریق مشاور به پیمانکار منتقل می نماید.
  • پیمانکار : یکی از طرفین اصلی قرارداد پیمان مدیریت ، پیمانکار است. پیمانکار شخصی حقیقی و یا حقوقی است، که مسئولیت مدیریت پروژه ساخت و ساز را به عهده دارد. پیمانکار می تواند با رعایت دو اصل قرارداد را قبول نماید. در حالت اول مسئولیت تهیه تمامی تجهیزات، مصالح و نیروی انسانی با شخص پیمانکار می باشد. و به هزینه کلی از طرف کارفرما تعیین می گردد. در حالت دوم تمامی مصالح به وسیله کارفرما تهیه می گردد. و پیمانکار مسئول تهیه تجهیزات و استخدام نیروهای انسانی می باشد. در این صورت بابت تهیه مصالح هزینه ای به پیمانکار تحویل داده نمی شود. و فقط هزینه تهیه تجهیزات و نیروهای انسانی به پیمانکار تحویل داده می شود.
  • مشاور : از دیگر افراد حاضر در قرارداد مدیریت پیمان ساخت و ساز مشاور است. مشاور وظیفه دارد تا پس از مشورت کارفرما با او، قرارداد مناسبی را تنظیم نماید. و سپس بررسی کند که آیا پروژه مطابق با خواسته های کارفرما پیش می رود یا خیر؟ به طور کلی وجود مشاور می تواند ریسک اشتباهات و ضررهای قرارداد را به حداقل برساند. از طرفی وجود مشاور از بروز هرگونه تاخیر غیر مجاز در روند قرارداد و پروژه جلوگیری می نماید.

گروه مهندسی سروسازه پروژه میرداماد را به صورت مدیریت پیمان به اتمام رسانده و همچنین پروژه آسمان یکم را در دست اجرا دارد.